Získajte výhody a zľavy.
Prihláste sa na odber noviniek!
Táto stránka je chránená službou reCAPTCHA. Zistiť viac.
Informácie získané prostredníctvom Google reCAPTCHA podliehajú Pravidlám ochrany osobných údajov a Zmluvným podmienkam spoločnosti Google a používajú sa všeobecné bezpečnostné účely (nepoužívajú sa na prispôsobenú reklamu spoločnosti Google).
Novinky
Nový dizajn

Od konca januára Vám prinášame nový dizajn nášho obchodu. Dúfame že sa Vám bude páčiť a bude sá Vám u nás dobre nakupovať. Už teraz sa môžete tešiť na Valentínsku akciu.

viac
Mirabillis nájdete na GLAMI.skPricemania.sk – Porovnanie cien

Zázrak známy ako perla

Pridané: 13.11.2019

V dnešnej dobe, keď sa ľudia naučili pestovať kultivované perly, stali sa perlové šperky široko dostupné. Je úžasné, ako sa perla vyvíja. Na rozdiel od drahých kameňov a kovov, ťažených z hlbín zeme, sa perly vyvíjajú v ustriciach, ktoré žijú v slanej alebo sladkej vode. Drahé kamene musia byť vybrúsené a vyleštené, aby sa z nich stali drahokamy. Perly nepotrebujú žiadne takéto špeciálne zaobchádzanie, pretože ich krása je vytvorená samotnou prírodou.

Perly vyvinuté v ustriciach sú dokonalé, prírodne drahokamy s hladkým lesklým povrchom, iskriace na slnečnom svetle všetkými farbami dúhy, odlišné od všetkých ostatných šperkov.

 

Perly sú v skutočnosti cudzie telá podobné parazitom v mäkkých tkanivách ustríc. 

 Perla v ustrici

 Samotná ustrica nie je schopná sa zbaviť tento cudzieho predmetu, napriek tomu jej organizmus s ním neustále bojuje vylučovaním kryštalickej látky, aby ho obklopila a neutralizovala aktivitu parazita. Táto látka sa nazýva perleť. Čím dlhšie perly zostanú vo vnútri ustrice, tým je hrubšia bude vrstva perlete. Perleť pozostáva z mikrokryštálov uhličitanu vápenatého (90%), ktoré sú zoradené jeden vedľa druhého, takže slnečný lúč dopadajúci na jeden kryštál sa odrazí do iného kryštálu a spolu vytvárajú dúhový efekt.


Kultivovaná perla má rovnaké vlastnosti ako prírodná perla. Korálik vo vnútri ustrice sa vyvíja do rovnakého tvaru, ako by sa vyvíjala bez ľudského zásahu, ktorý spočíva v starostlivej operácii v rannom štádiu vývoja perly.

Neskôr, podľa prírodných zákonov, zázrak, známy ako perla, vytvorí samotná ustrica. Pestovanie perlál poskytuje určité možnosti ovplyvniť vývoj perly, výsledky však v mnohých ohľadoch nezávisia od ľudských snáh, ale od prírodných zákonov, vďaka ktorým vedie pôsobenie ustrice na vonkajší objekt k vzniku perly.

 

 

 UstriceJaponskí vedci, vyvinuli najproduktívnejší druhy ustríc. Tento druh im umožnil pestovať perly s jedinečnou intenzitou lesku a farby. Kultivačný proces, ktorý vyvinuli japonskí vedci, sa začína v okamihom, keď je mušľa opatrne otvorená a urobí sa malý rez a súčasne sa vloží malý kúsok tkaniva od darcovského mäkkýša, ktorý sa stane jadrom budúcej perly.


Epitelové bunky odobraného kúsku tkaniva vytvoria perlový vak. Potom sa okolo jadra a začína ukladať perleť. Budúca perla je implantovaná do prvej ustrice, ktorá je potom vrátená do svojho prirodzeného prostredia - mora plné výživy, ktoré je potrebné pre zdravý rast ustrice. Počas tohto procesu je mimoriadne dôležité regulovať teplotu vody, v ktorej sa ustrice pestujú. Okrem toho musia byť mäkkýše občas vyčistené a vyšetrené.


Napríklad niektoré druhy lariev a kôrovcov predstavujú hrozbu pre zdravie ustríc, preto musia byť odstránené z povrchu lastúr a očistené špeciálnym lekárskym roztokom, čím sa zabráni šíreniu parazitov. Proces vzniku perly trvá 6 mesiacov až niekoľko rokov.

  

 

Náhle zmeny a nepriazne prírodného prostredia bránia tomu, aby sa pestovanie perál stalo hromadnou výrobou. Každý rok sa vyberajú milióny ustríc na pestovanie perál, ale len málo z nich dokáže vyrábať perly vysokej kvality vhodné pre perlové šperky.


Mnoho z nich zomrie; niektoré stratia svoju výrobnú kapacitu v dôsledku choroby. Silné dažďové prehánky, ktoré znižujú slanosť morskej vody, niektoré druhy fytoplanktónu, ktorého populačný rast znižuje obsah kyslíka vo vode, tajfúny, útoky dravcov a parazitov, nedostatok výživy - všetky tieto faktory bránia rastu populácie morských mäkkýšov. V priemere iba 50% všetkých vybraných ustríc bude vyrábať perly, zatiaľ čo iba jedna pätina týchto perál je obchodovateľných.


Ostatné zostávajúce perly sú zvyčajne príliš poškodené na použitie v šperkoch. Na druhej strane, vysoko kvalitné perly sú veľmi zriedkavými darmi prírody: podľa štatistík menej ako 5% z celkového množstva kultivovaných perál má pravidelný tvar a výrazný svetlý lesk. Tieto perly sú skutočné poklady, skutočný úlovok pre každú kolekciu šperkov.

 

Prezrite si našu kolekciu šperkov so sladkovodnými kultivovanými perlami:  PERLOVÉ ŠPERKY

 

 

  
 Perlový náramokPerlové náušnice Perlový náhrdelník


Späť na zoznam článkov

Odkazy

       Puncový urad baner        

       Overený obchod najnakupNajNakup.sk - Objavte najlepšie ceny na slovenskom internete. 

 

Kontaktné údaje

Mirabillis

  

Telefón: +421 950 854 697

Email: mirabillis.store@gmail.com